Nieuwe informatiebordjes maken geologische breuken zichtbaar in Land van Cuijk
LAND VAN CUIJK – Op diverse plekken in de gemeente Land van Cuijk zijn nieuwe informatiebordjes geplaatst die uitleg geven over ondergrondse breuken in het landschap. De bordjes maken deel uit van de EigenWIJS(T) Geoparkweken, waarin aandacht wordt besteed aan het aardkundig erfgoed van Geopark Peelhorst en Maasvallei.
Breukenstelsel bepaalt het landschap
Het landschap van Land van Cuijk maakt deel uit van een groter geologisch gebied dat wordt gekenmerkt door een actief breukenstelsel. Door verschuivingen in de aardkorst zijn in het verleden horsten (hogere delen) en slenken (lagere delen) ontstaan, die het huidige landschap hebben gevormd. Deze breuken zijn nog altijd in beweging. Met de nieuwe bordjes kunnen inwoners en bezoekers op locatie meer te weten komen over de betekenis en impact van deze natuurlijke processen.
Informatie op locatie
De bordjes zijn voorzien van QR-codes die verwijzen naar achtergrondinformatie. Ze zijn geplaatst op onder meer de volgende locaties: de bron van De Raam in Wanroij, Groespeel in Mill, De Watermolen in Oploo, het beeld van de IJzerbroekwerker in Sint Hubert, De Waterval in Wanroij, De Kuilen bij Langenboom en de Tovensche Beek in Ledeacker. De informatie sluit aan bij de activiteiten in de regio rondom het Geopark, zoals wandelingen en rondleidingen.
Binnen de gemeentegrenzen vindt op zaterdag 22 juni een begeleide wandeling plaats over het Broeksteenpad in Rijkevoort. Dit gebied staat bekend om zijn ijzeroerwinning en bijzondere vegetatie. Tijdens de wandeling worden sporen van het breukverleden zichtbaar gemaakt en komt de natuurlijke rijkdom van het gebied aan bod. De wandeling vormt onderdeel van de bredere Geoparkactiviteiten die de komende periode worden georganiseerd.