“Voordat ik mijn hulphond kreeg moest ik alles aan anderen vragen”
CUIJK – Vandaag is het Dag van de Geleidehond. De hond is niet alleen de beste vriend van de mens, maar kan ook een uitstekende hulp zijn. Zeker als hij of zij daarvoor speciaal opgeleid is. Daarvan profiteert ook Nick van Kinkelder (33) uit Cuijk. Zijn hulphond Venna – hoewel reeds met pensioen gegaan – werd opgeleid en verstrekt door Hulphond Nederland.
Hulphond Nederland zorgt voor verschillende soorten hulphonden, niet alleen honden die mensen in een rolstoel zoals Nick bijstaan. “We maken ook honden die mensen met epilepsie of post-traumatisch stress syndroom helpen, therapiehonden voor kinderen die wel therapie nodig hebben maar geen witte jassen willen, en sociale honden waarmee we naar kinderafdelingen op ziekenhuizen en verzorgingstehuizen gaan om bij mensen een lach op het gezicht te toveren”, vertelt ambassadeur Peter van Uhm. “Dit kunnen we overigens alleen maar doen met behulp van donaties uit de samenleving. Dat bepaalt hoeveel honden we kunnen opleiden.”
“Venna heeft mijn leven makkelijker gemaakt”
Voor Nick is zijn hulphond zeker geen overbodige luxe. “Ik heb een stofwisselingziekte waardoor ik klein blijf en ook minder vermogen in mijn handen heb. Venna heeft mijn leven wel echt makkelijker gemaakt.” Ze helpt hem bijvoorbeeld met deuren openen, dingen oprapen, schoenen aangeven en de jas uittrekken. “Ze houdt mensen ook op afstand. Voordat ik haar kreeg moest ik dat soort dingen aan anderen vragen. Voordat ze met pensioen ging kon ze bijvoorbeeld ook helpen met afrekenen in de winkel door de portemonnee aan te geven. Maar ze is nu 12 jaar en oud, dus ze kan minder en het gaat minder snel.”
Niet zomaar wegdoen
Afscheid nemen van zijn gepensioneerde maatje zag Nick echter niet zetten. “Ik wil haar niet zomaar wegdoen. Maar twee honden gaat ook niet voor mij.” Daarmee zou het risico kunnen ontstaan dat hij zijn aanspraak op een hulphond in de toekomst verliest. Dat ontkent Van Uhm echter: “Nee, we kijken altijd naar de situatie. Het is wel zo dat het de verantwoordelijkheid van het baasje wordt om de hond tot diens overlijden te verzorgen. Wanneer dat is, is natuurlijk niet te voorspellen. Daardoor kan het even duren voordat er weer een passende hulphond gevonden wordt.”
Wel aaibaar, niet aaien
Kom je Nick en Venna tegen, dan zie je ook dat de hulphond een hesje draagt waarop ‘niet aaien’ en ‘niet afleiden’ staat. Ondanks het feit dat Hulphond Nederland ‘aaibare’ rassen kiest, moet de hond zich volledig kunnen blijven concentreren op de persoon die hij of zij bijstaat. Waken hoeft de hond echter niet. Maar hoe schattig Venna ook is, alleen Nick zelf mag haar dus aaien. “Zelfs haar aankijken kan haar al afleiden”, waarschuwt hij.