Slag bij Mill: Blokland kazemat als stille getuige
MILL – Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen en veranderde Mill vrijwel direct in een oorlogsgebied, omdat het dorp net buiten de Peel-Raamstelling lag. In het radioprogramma De Ochtendclub dagelijks een korte reportage te horen over de Slag om Mill, precies 85 jaar geleden.
Bij het Defensiekanaal in Mill, nabij de Langeboomseweg, staat nog altijd een zwaar beschadigde kazemat. De kazemat werd op 10 mei 1940 getroffen door een aanval van Duitse Stuka’s. Daarbij kwamen drie Nederlandse militairen om het leven, onder wie sergeant Blokland, naar wie de kazemat nu is vernoemd. “Die Stuka’s beschoten de bunker omdat er vanuit werd teruggevuurd”, vertelt Rob Vloet van de stichting Sporen van de Oorlog.
Dertig militairen en negen burgers kwamen om
Tussen 10 en 11 mei 1940 sneuvelden dertig Nederlandse militairen in de Peel-Raamstelling, samen met negen burgers. De kazematten boden beperkte bescherming. Vloet: “In zo’n kazemat zaten normaal drie man op elkaar gepakt. Een granaatscherf die naar binnen kwam, kon fataal zijn.”
Mill was zwaar verdedigd met kazematten, mijnenvelden en versperringen
De Peel-Raamstelling in de regio Mill was ruim negen kilometer lang en telde veertig kazematten, waaronder zogenoemde stekelvarkenskazematten. Die stonden opgesteld in een linie, met daarachter zwaardere B-kazematten en mijnenvelden. “De waterlinie fungeerde als anti-tankgracht”, aldus Vloet. “Een tank kon erin rijden, maar kwam er niet meer uit.”
Dagelijkse reportages over lokale oorlogsgeschiedenis
Omroep Land van Cuijk zendt deze week dagelijks een reportage uit over de Slag om Mill. De eerste aflevering, opgenomen met Rob Vloet, starte bij de Bloklandkazemat in Mill, op het voormalige slagveld van 10 mei 1940.
Dit is het eerste deel van de reportage over de Slag bij Mill. Luister morgen voor deel twee naar het radioprogramma 'De Ochtendclub'.