Slag bij Mill: Kazematten getuigen van hevige gevechten
MILL – Zaterdag is het 85 jaar geleden dat Mill in de vroege ochtend van 10 mei 1940 in de frontlinie belandde. Het radioprogramma De Ochtendclub maakte een reportage op het voormalige slagveld, waar een Duitse panzertrein destijds door de Peelraamstelling brak en bij Mill ontspoorde.
Op het voormalige slagveld zijn sporen van de gevechten nog altijd zichtbaar. Rob Vloet van Stichting Sporen van de Oorlog en Ludwig van Dijk van mill1940.nl bezochten deze week samen een van de laatst overgebleven kazematten ten noorden van het huidige spoormonument. “De inslagen van antitankgeschut zie je nog steeds”, zegt Van Dijk. “Je kunt zelfs de kop van een granaat herkennen in het beton.”
De kazemat speelde een belangrijke rol in de verdediging, doordat Nederlandse soldaten de Duitse troepen van dichtbij onder vuur namen toen zij na de ontsporing van de trein slechts aan één zijde konden uitstijgen. “De noordzijde bleef toen nog in Nederlandse handen”, aldus Van Dijk.
Nederlandse stelling zwaar onder vuur
De Duitsers stelden antitankwapens op bij de spoorwegovergang en namen de kazematten van korte afstand onder vuur. Ook luchtaanvallen met Stuka’s beschadigden de verdedigingswerken ernstig. “Van zo dichtbij kon je nauwelijks verdedigen”, legt Rob Vloet uit. “De kazematten hadden geen openingen naar boven. Je zat gevangen.”
In de kazematten moest de bemanning moeilijke keuzes maken. De afvoer van rookgassen werkte vaak niet goed, waardoor luiken moesten worden geopend ten koste van veiligheid. “Laat je de mensen binnen vergiftigen, of stel je ze bloot aan vijandelijk vuur?” vraagt Ludwig van Dijk zich af. “Het is een zwaar moreel dilemma geweest.”
Herinnering aan moeilijke keuzes
De Duitse aanval maakte snel een einde aan de Nederlandse weerstand bij Mill. De kazematten vielen een voor een, de verdediging stortte in. Volgens Van Dijk is het belangrijk om deze gebeurtenissen te blijven herdenken: “Het zijn plekken waar je ziet wat oorlog betekent, niet alleen strategisch, maar vooral menselijk.”
Dit is deel 2 van de reportage over de Slag bij Mill. Luister morgen voor deel 3 naar het radioprogramma 'De Ochtendclub'.