“Maak een regiomuseum en kunst- en cultuurcentrum van leegstaand gemeentehuis Cuijk”
CUIJK – Gebruik het leegstaande gemeentehuis in Cuijk als museum over de geschiedenis van de regio en als centrum voor kunst en cultuur. Dat vindt Stan van den Hoogen uit Cuijk. Hij stelde op eigen initiatief een plan samen voor een nieuwe invulling voor het pand dat in april – tot grote spijt van ondernemers in het centrum van Cuijk – werd achtergelaten voor een ‘nieuw’ gemeentehuis in Boxmeer.
Van den Hoogen is planontwikkelaar van beroep, maar diende het plan in als burgerinitiatief. “Het is nog wel vrij globaal. Ik heb de suggestie gegeven om heel serieus te gaan kijken naar het gebruiken van de voormalige publieke ruimtes – 2800 vierkante meter in totaal – als museum. Het gebouw zelf is natuurlijk nog veel groter, bijna 8000 vierkante meter. De andere ruimte zouden als kantoorruimtes, atelierruimtes of zelfs als muziekstudiootjes verhuurd kunnen worden. Alles rond het thema kunst en cultuur in ieder geval. Ik denk dat dit een goede invulling voor het leegstaande gebouw zou kunnen zijn, en de meeste mensen die ik spreek in de kunst- en cultuurwereld zijn er ook enthousiast over. De ambtelijke werkgroep van de gemeente neemt het plan heel serieus en buigt zich erover, maar ze zijn zeker nog niet zo ver dat ze zeggen ‘dat gaan we doen’. Hopelijk horen we daar in of na de zomer meer over.”
Verhalen uit de regio
Voor de invulling van de musea kijkt Van den Hoogen niet naar het integreren van de bestaande musea in Cuijk, maar naar de mogelijkheid om het verhaal van de geschiedenis integraal in beeld te brengen door middel van thematische tentoonstellingen. “Op dat spoor ben ik gezet door Erfgoed Brabant. Deze regio heeft van alles meegemaakt vanaf de Romeinen of zelfs eerder, maar dat is nergens echt op een goede manier te zien of gedocumenteerd. Niet veel mensen weten bijvoorbeeld dat de hier zeer gerespecteerde Jan van Cuijk één van de moordenaars van Floris V van Holland is. Zo’n verhaal of talloze andere verhalen zou je kunnen vertellen en verder uitdiepen met culturele uitingen. Zo kan het een museum worden over de regio en de cultuurhistorische kant daarvan. In de provincie zijn er best veel instellingen die door de provincie en gemeentes worden ondersteund en dit project zouden kunnen ondersteunen. Het moet dan eerst landen bij de gemeente en provincie Brabant, die er dan aan kunnen gaan werken met de ondersteuning van die instellingen zoals Kunstloc en Erfgoed Brabant."
Politieke discussie vermijden
Van den Hoogen hoopt dat er in deze bestuursperiode nog een beslissing valt over het initiatief. Dit ook om te voorkomen dat het uitmondt in een politieke discussie rondom de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. “Dat wil ik graag vermijden. Bovendien moet dit landen in een bestuur dat ook zorgen heeft voor het centrum van Cuijk. De impact van het verdwijnen van het gemeentehuis uit Cuijk is enorm. Ga maar eens met marktondernemers, winkeliers en horecaondernemers in het centrum praten over wat het met hun omzet heeft gedaan. Die mensen hebben perspectief nodig, zoals ondernemers in het centrum van Boxmeer dat destijds ook hadden. Dat het nu even lastig is, maar dat er iets aankomt. Dit initiatief komt dan ook vooral voort uit mijn zorgen als Cuijkenaar dat het centrum leeg gaat lopen. Ondernemers kunnen dit niet oplossen, de gemeente moet initiatieven nemen, en daar zag ik te weinig beweging in.”
Samen opgetrokken
Voor de totstandkoming van het plan werkte Van den Hoogen samen met Diny Van Vliet-Hermanussen uit Beers. “Dankzij de hulp van de Kunstkring Sint Anthonis kwam ik bij haar terecht. Diny heeft connecties in de wereld van kunst en cultuur en weet hoe het wereldje in elkaar zit. Ook heeft ze contacten bij de gemeente, de provincie en Erfgoed Brabant. Ik heb voor dit initiatief samen met haar opgetrokken.”