Inheemse Canadese militair vocht in Nederland: achterkleindochter woont in Mill
MILL – Op de redactie van Omroep Land van Cuijk kwamen deze week bijzondere foto’s binnen van fotografe Julie Ann Janssen. Aan de beelden zat een persoonlijk verhaal vast: haar overgrootvader was een inheemse Canadese militair die in de Tweede Wereldoorlog meevocht aan de geallieerde zijde. Janssen deelde haar verhaal als gast in het radioprogramma De Ochtendclub.
Julie Ann Janssen vertelde in de uitzending over haar overgrootvader, die diende als codetolker en scherpschutter in het Canadese leger. “Op zijn medailles stond de periode 1942 tot 1946. Hij was in Nederland gelegerd, onder andere in Doetinchem”, aldus Janssen.
Als codetolker gebruikte hij zijn inheemse taal om vijandelijke onderschepping van communicatie te voorkomen. Na de oorlog keerde hij terug naar het Swanlake Reserve in Canada, waar hij zijn laatste jaren doorbracht. Hij overleed op 92-jarige leeftijd.
Zoektocht naar roots
Janssen is geadopteerd door een Indische moeder en een Nederlandse vader die voor de luchtmacht werkte. Op achttienjarige leeftijd reisde ze terug naar Canada om haar biologische moeder en familie op het reservaat te ontmoeten. “Dat was ook de enige keer dat ik mijn overgrootvader ontmoette”, vertelde ze in De Ochtendclub. “Kort daarna is hij overleden.”
De familiegeschiedenis is verbonden met het bredere verhaal van de inheemse bevolking in Canada, waarin kostscholen en gedwongen uithuisplaatsingen een grote rol speelden. “Mijn oma zat op zo’n kostschool. Haar trauma is overgaan op mijn moeder, die uiteindelijk niet voor mij kon zorgen.”
Inheems en verbonden met de natuur
Hoewel Janssen tegenwoordig in Mill woont en werkt als fotografe, voelt ze zich nog sterk verbonden met haar inheemse achtergrond. “Ik ben een First Nations-vrouw, dat zit in mijn hart. Twee jaar geleden ben ik nog in Canada geweest, samen met mijn partner. Ik zou graag nog eens terug willen naar het Swanlake Reserve.”
De Millse fotografe ziet haar achtergrond niet als iets uit het verleden, maar als een levend onderdeel van wie ze is. “Inheemse mensen leven tegenwoordig net als ieder ander, maar de verbondenheid met de natuur en tradities blijft bestaan.”