Land van Cuijk zet in op preventie bij jeugdzorg

Geplaatst op donderdag 8 mei 2025 Jolwin Dobbelsteen

BOXMEER - Er moet meer gesproken worden over opvoeding. Door problemen met de opvoeding raken jongeren in de problemen. “Ouders zouden opgevoed moeten worden om op te voeden”, dat hield ambtelijk medewerker jeugdhulpverlening Marieke Bosch de raadsleden voor. Tijdens een themabijeenkomst werd de gemeenteraad bijgepraat over het Jeugdbeleid Kansrijk Ogroeien in Land van Cuijk.

De gemeente is een opvoedcampagne gestart. Hiermee wil Land van Cuijk voorkomen dat jongeren een beroep moeten doen op de specialistische jeugdhulpverlening. Hierbij wordt in Land van Cuijk ingezet op gezinshuizen. De gemeente wil zoveel mogelijk hulp dicht bij huis bieden met een gevoel van thuis.

Steunouders                                                                                                                    

Sociom werft vrijwilligers om als steunouders ingezet te worden. Kinderen kunnen daar dan naar toe, zodat ouders even de ruimte krijgen om op adem te komen. “Je zou kunnen zeggen een soort oppas, maar dan voor kinderen die het echt nodig hebben”, aldus Marieke Bosch. Ook dit helpt om kinderen zoveel mogelijk thuis te laten wonen.

Effect jeugdzorg

Jongeren en gezinnen zijn positief over de geboden hulp. Wel hangen hier ook hoge kosten aan. “Niettemin wordt er wel goed resultaat geboekt”, meent Marieke Bosch. “Bovendien zijn de kosten niet hoger dan omliggende gemeenten, maar de resultaten wel beter”, aldus Bosch.

Opvoeding is het probleem

Raadslid Astrid Bannink van Lokale Partij Grave (LPG) meent dat: “niet het kind het probleem is, maar de ouders. En dus moet daar iets aan gedaan worden.” Wethouder Joost Hendriks van jeugdbeleid reageert: “Wij mogen geen koppeling leggen tussen de volwassene en het kind.” Wel bevestigt hij: “De effectiviteit van de jeugdzorg is er niet als wij ook niet met de ouders aan de slag kunnen.” “Het Centrum Jeugd en Gezin kijkt overigens wel of er thuis zaken spelen, zoals geldproblemen”, vult ambtenaar jeugdhulp Marieke Bosch aan.

Eerste duizend dagen aanpak

Land van Cuijk probeert al bij de verloskundige een band met ouders op te bouwen, zodat hulpverlening vroegtijds problemen in een gezinssituatie kan signaleren. “Dat is de 1000-dagen aanpak”, aldus wethouder Hendriks.

Kosten jeugdzorg

Land van Cuijk signaleert overigens een stagnatie in de kosten. En daarbij is er ook sprake van een afname van intensieve zorg. De kosten verschuiven naar preventieve zorg. “Ook lijkt het aantal kinderen in de intensieve jeugdzorg af te vlakken”, stelt ambtenaar Bosch. Zij vervolgt: “Samen met Meierijstad heeft Land van Cuijk in de regio de minste toename van jongeren in de jeugdzorg.”

 

Terug naar nieuwsoverzicht