Nieuwe records op de 10 km bij de Graancirkelrun

woensdag 01 mei 2024 Roger van Bracht

OPLOO –  Tijdens de 6e editie van de Graancirkelrun werd niet alleen het recordaantal van 128 deelnemers in Oploo verwelkomd, ook werd er razendsnel gelopen. Bij de mannen vestigde Tom Hopman uit Ottersum een nieuw parcoursrecord op de 10 km, bij de vrouwen verpulverde Eef Kerkhof uit Mill de oude toptijd op de 10 km.

Dat de hardloopwedstrijd in en rond Oploo voor het eerst deel uitmaakte van regionale runcompetitie, zorgde zowel bij de vrouwen als de manen voor een ijzersterk deelnemersveld. Hardlopers die, afgezien van een straffe wind op delen van het parcours, aangenaam weer troffen.

Uitslag 5 km

Bij de mannen mondde de 5 km uit in een felle eindsprint, die Tomas Vael uit Helmond met minimaal verschil won van Tom Ariesen (Veenendaal). Vael klokte 17 min. 48 sec., Ariesen 17 min. 55 sec. Derde werd hier Guus Ummethum (Sevenum) met een tijd van 18 min. 16 sec. Op deze afstand bleef het parcoursrecord dat Dave Rost in 2018 liep overeind (17 min. 18 sec.).

De wedstrijd van de vrouwen werd een afgetekende zege voor Ineke Voets uit Elst Gld. Met een tijd van 19 min. 34 sec.. De runner-up was hier Belinda Duppen uit Oeffelt (20 min. 50 sec.)  en de derde plaats ging naar Dorien Janssen (22 min. 21 sec.) die een thuiswedstrijd liep. Ook  hier bleef het scherpe parcoursrecord dat Corien van der Bijl in 2018 met 18 min. 47 sec. vestigde staan.

Uitslag 10 km

Bij de 10 km mannen sneuvelde het parcoursrecord. Met een tijd van 34 minuten en 16 seconden won Tom Hopman uit Ottersum. Dat was bijna een minuut onder de oude toptijd die Arjan Donkerbroek (35 min. 10 sec.) in 2018 had neergezet. Ook nummer 2, Ruud van Mul uit Horst, dook met 34 min. 47 sec. onder de oude toptijd. De derde plek was voor Franc van der Hagen, die een tijd van 39 min. 00  sec. liet noteren.

Voor de meest spectaculair recordverbetering zorgde Eef Kerkhof uit Mill op de 10 km voor vrouwen. Eef, die in de Eredivisie Vrouwen bij PEC Zwolle voetbalt, verpulverde het oude record van Lianne Ariesen uit 2023 (44 min. 54 sec.) met meer dan 3 minuten. Met een razendsnelle tijd van 41 min. 50 sec. ging de topvoetbalster ver voor de concurrentie over de eindstreep. De tweede plaats was hier voor haar dorpsgenote Janneke Richters (45 min. 29 sec.) en de derde plaats was voor Lianne Ariesen uit Veenendaal (46 min. 09 sec.). de winnares van vorig jaar.

Toekomst

De organisatie van de Graancirkelrun schenkt vanaf het begin aandacht aan de jeugd. Daarom kent de hardloopdag in Oploo ook een wedstrijd voor de Bambino’s (4-6 jaar) en een Jeugdloop in twee categorieën (7-11 en 12-14 jaar). Het startschot werd hier gelost door Mientje van Haare uit Wanroij, die onlangs in Rotterdam Nederlands Kampioen marathon werd in de categorie 70+. Alle 50 deelnemers die hadden ingeschreven ontvingen een herinneringsmedaille en de top 3 jongens en top 3 meisjes in elke categorie werden beloond met een gouden, zilveren en bronzen plak.